Temat: Insulinooporność pomocy

Mam pytanie do dziewczyn z IO. Mam dosyć specyficzne objawy wskazujące, że też to mam, a po przejściach z tarczyca nauczyłam sobie ufać. Chce zrobić badania zwłaszcza że jestem 3 mies. po porodzie i robię ogólny przegląd. Powiedzcie czy któraś z was miała absolutnie prawidłowy poziom glukozy nawet przy krzywej 3 pkt a i tak wyszło IO ? Czy robiąc badania robić krzywa cukrowa i insulinową 3 pkt czy starczy np. dwu lub jednopunktowa ? Bo w ciąży miałam robiona tylko glukozową i to 3 pkt i wyszło wszystko absolutnie idealnie. Rozumiem że jeśli homa ir wyjdzie powyżej 1 to już powód do zgłoszenia się do lekarza ? Właściwie to kiedy po leki, a kiedy tylko dieta wystarczy żeby się unormowało i olać prochy ? Chętnie poczytam wasze doświadczenia w tym temacie.

tak, ja mam prawidłowe wartości glukozy na krzywej 3 punktowej, a jednak mam początki insulinoopornosci, dlatego robiąc krzywa warto dopłacić za insulinową. Ps homa ir tez nie wskazuje u mnie na IO, bo wartości na czczo mam dobre 

Himawari napisał(a):

tak, ja mam prawidłowe wartości glukozy na krzywej 3 punktowej, a jednak mam początki insulinoopornosci, dlatego robiąc krzywa warto dopłacić za insulinową. Ps homa ir tez nie wskazuje u mnie na IO, bo wartości na czczo mam dobre 

Czyli jak juz robię to obie 3 pkt ? A jest jakiś inny sposób na sprawdzenie oprócz homa ir na czczo ? Porównywać z wynikami po obciążeniu glukozą ? To musi zrobić lekarz czy można to jakoś samemu sprawdzić dla własnej informacji ? Bo teraz to taki średni czas na latanie po przychodniach ☹️

Moim zdaniem jeśli chcesz robić badania to zrób od razu obie krzywe i to trzypunktowe. Sama glukoza praktycznie nic nie da. Insulinooporność to problem przede wszystkim z insuliną, a nie z glukozą, więc krzywa insulinowa jest tutaj konieczna. 
Dlaczego krzywe trzypunktowe? Bo np. po godzinie możesz mieć hipoglikemię, a po dwóch godzinach cukier może być już blisko "normy", więc ten nieprawidłowy wynik zostanie pominięty. 
Poza tym podobno nie powinno się robić często obciążenia glukozą, więc jeśli już się "obciążać" to lepiej raz i mieć wszystko czarno na białym. Jak zrobisz tylko krzywą glukozową i coś będzie wskazywać na nieprawidłowość to albo będziesz musiała ponownie pić glukozę albo odczekać i później pewnie i tak zrobić na raz obie krzywe, bo ta pierwsza może będzie już nieaktualna. 

Poza tym nigdy nie słyszałam, żeby Homa-IR 1 to była insulinooporność. Skąd taka informacja? Wydaje mi się, że IO stwierdzają przy Homa powyżej 2,5 (niektórzy powyżej 2). 

PS. Nie ma czegoś takiego jak krzywa jednopunktowa ;) jeśli chcesz tylko jedno pobranie to będzie to po prostu badanie glukozy i insuliny na czczo. 

Pasek wagi

bialapapryka napisał(a):

Moim zdaniem jeśli chcesz robić badania to zrób od razu obie krzywe i to trzypunktowe. Sama glukoza praktycznie nic nie da. Insulinooporność to problem przede wszystkim z insuliną, a nie z glukozą, więc krzywa insulinowa jest tutaj konieczna. Dlaczego krzywe trzypunktowe? Bo np. po godzinie możesz mieć hipoglikemię, a po dwóch godzinach cukier może być już blisko "normy", więc ten nieprawidłowy wynik zostanie pominięty. Poza tym podobno nie powinno się robić często obciążenia glukozą, więc jeśli już się "obciążać" to lepiej raz i mieć wszystko czarno na białym. Jak zrobisz tylko krzywą glukozową i coś będzie wskazywać na nieprawidłowość to albo będziesz musiała ponownie pić glukozę albo odczekać i później pewnie i tak zrobić na raz obie krzywe, bo ta pierwsza może będzie już nieaktualna. Poza tym nigdy nie słyszałam, żeby Homa-IR 1 to była insulinooporność. Skąd taka informacja? Wydaje mi się, że IO stwierdzają przy Homa powyżej 2,5 (niektórzy powyżej 2). 

Właśnie gdzieś mi mignela info że powyżej 1 to wartość do dalszej diagnostyki a 2 to już io. Nie wiem może coś pokiełbasiłam, a dla tej 3 pkt też jest jakiś kalkulator który jest w stanie dać choć mgliste pojęcie czy wszystko ok czy wynik wątpliwy ?

Ja mam już podejrzenie io. Wynik krzywej trzypunktowej tylko glukozy miałam w normie, krzywej insuliny nie robiłam. Ale na czczo wskaźnik homa już mam podwyzszony. Moja endokrynolog ma taki schemat, że powyżej 2,5 to io, które należy leczyć dieta , a powyżej 5 dokłada jeszcze leki. 

No i u mnie po odstawieniu takich pustych kalorii faktycznie spadła insulina z 26 do 8 na czczo

generalnie możesz po prostu przejść na diete jak przy IO (niski indeks glikemiczny, rzadkie posiłki, wykorzystanie skrobii opornej, całkowita rezygnacja z przekąsek / podjadania itd), zobaczysz czy poczujesz się lepiej 

HowTheGrinchStoleChristmas napisał(a):

bialapapryka napisał(a):

Moim zdaniem jeśli chcesz robić badania to zrób od razu obie krzywe i to trzypunktowe. Sama glukoza praktycznie nic nie da. Insulinooporność to problem przede wszystkim z insuliną, a nie z glukozą, więc krzywa insulinowa jest tutaj konieczna. Dlaczego krzywe trzypunktowe? Bo np. po godzinie możesz mieć hipoglikemię, a po dwóch godzinach cukier może być już blisko "normy", więc ten nieprawidłowy wynik zostanie pominięty. Poza tym podobno nie powinno się robić często obciążenia glukozą, więc jeśli już się "obciążać" to lepiej raz i mieć wszystko czarno na białym. Jak zrobisz tylko krzywą glukozową i coś będzie wskazywać na nieprawidłowość to albo będziesz musiała ponownie pić glukozę albo odczekać i później pewnie i tak zrobić na raz obie krzywe, bo ta pierwsza może będzie już nieaktualna. Poza tym nigdy nie słyszałam, żeby Homa-IR 1 to była insulinooporność. Skąd taka informacja? Wydaje mi się, że IO stwierdzają przy Homa powyżej 2,5 (niektórzy powyżej 2). 
Właśnie gdzieś mi mignela info że powyżej 1 to wartość do dalszej diagnostyki a 2 to już io. Nie wiem może coś pokiełbasiłam, a dla tej 3 pkt też jest jakiś kalkulator który jest w stanie dać choć mgliste pojęcie czy wszystko ok czy wynik wątpliwy ?

Z tego co jest mi wiadomo to wskaźnik Homa IR jest kalkulowany na podstawie wyników glukozy i insuliny na czczo. 

Tak naprawdę po części można "na logikę" ocenić czy "coś nie gra" w wynikach. Poza tym obok swojego wyniku będziesz miała podane normy (no może za wyjątkiem insuliny na czczo, która - z tego co kojarzę - jest często zawyżana, bo norma laboratoryjna jest do, bodajże, 24 jednostek, a mówi się, że na czczo insulina powinna być jednocyfrowa). Jeśli będziesz mieć kłopot możesz zapytać. są fora dotyczące insulinooporności czy też gruby na FB o tej tematyce. 

Pasek wagi

bialapapryka napisał(a):

HowTheGrinchStoleChristmas napisał(a):

bialapapryka napisał(a):

Moim zdaniem jeśli chcesz robić badania to zrób od razu obie krzywe i to trzypunktowe. Sama glukoza praktycznie nic nie da. Insulinooporność to problem przede wszystkim z insuliną, a nie z glukozą, więc krzywa insulinowa jest tutaj konieczna. Dlaczego krzywe trzypunktowe? Bo np. po godzinie możesz mieć hipoglikemię, a po dwóch godzinach cukier może być już blisko "normy", więc ten nieprawidłowy wynik zostanie pominięty. Poza tym podobno nie powinno się robić często obciążenia glukozą, więc jeśli już się "obciążać" to lepiej raz i mieć wszystko czarno na białym. Jak zrobisz tylko krzywą glukozową i coś będzie wskazywać na nieprawidłowość to albo będziesz musiała ponownie pić glukozę albo odczekać i później pewnie i tak zrobić na raz obie krzywe, bo ta pierwsza może będzie już nieaktualna. Poza tym nigdy nie słyszałam, żeby Homa-IR 1 to była insulinooporność. Skąd taka informacja? Wydaje mi się, że IO stwierdzają przy Homa powyżej 2,5 (niektórzy powyżej 2). 
Właśnie gdzieś mi mignela info że powyżej 1 to wartość do dalszej diagnostyki a 2 to już io. Nie wiem może coś pokiełbasiłam, a dla tej 3 pkt też jest jakiś kalkulator który jest w stanie dać choć mgliste pojęcie czy wszystko ok czy wynik wątpliwy ?
Z tego co jest mi wiadomo to wskaźnik Homa IR jest kalkulowany na podstawie wyników glukozy i insuliny na czczo. Tak naprawdę po części można "na logikę" ocenić czy "coś nie gra" w wynikach. Poza tym obok swojego wyniku będziesz miała podane normy (no może za wyjątkiem insuliny na czczo, która - z tego co kojarzę - jest często zawyżana, bo norma laboratoryjna jest do, bodajże, 24 jednostek, a mówi się, że na czczo insulina powinna być jednocyfrowa). Jeśli będziesz mieć kłopot możesz zapytać. są fora dotyczące insulinooporności czy też gruby na FB o tej tematyce. 

Tak zrobię jak tylko wykonam badania ;-) dziękuję bardzo

może tak się zdarzyć. Możesz mieć dobre wyniki glukozy, ale np dlatego że Twój organizm musiał wyprodukować 4 razy więcej insuliny niż u zdrowej osoby bo się uodpornił na insulinę (czyli insulinooporność). W sumie myślę, że warto zrobić to i to, tym bardziej że badanie jest to samo i nie należy do najprzyjemniejszych, więc zrób raz a dobrze :P Ja zrobiłam ostatnio samą glukozową i lekarz powiedział, że trochę szkoda że bez insulinowej a teraz będę musiała poczekac bo nie można robić tego badania za często, bo trzustka dostaje po dupie od takiej ilości cukru.

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.