Temat: insulinooporność - diagnoza

jak to u was było? jak się zaczęło. Co sie działo, że pognałyście do lekarza/dietetyczki. Jak to wykryto i jak sie zyje z tą chorobą?. Mam milion pytan bo mam podejrzenia, ze i mnie to dotyczy. Tarczyca w porządku,inne badania też, ciśnienie niskie, nadwaga 10 kilo-  tylko cukier skacze i dziwne samopoczucie po zjedzeniu węgli. W przyszłym tygodniu, krzywa cukrowa. Co dalej?

Pasek wagi

Do krzywej cukrowej od razu zrób krzywa insulinową też. A później jak wyniki Cie zaniepokoją to wizyta u endokrynologa najlepiej

Tak, zrób od razu krzywą insulinową. 
Mnie na badania i do endo wysłała dietetyczka, gdy pół roku po urodzeniu dziecka zaczęłam tyć.

Niestety, to chyba koniec słodkiego i jogobelek :/

u mnie zaczęło się od cukrzycy ciążowej w obu ciążach. Tzn może zaczęło się wcześniej, ale wtedy robiłam krzywą i mi wyszła cukrzyca ciążowa, która po ciążach miała zejsć, ale nie zeszła. Tzn obniżyły się wyniki poniżej tych że jest cukrzyca, ale nie były w normie i na tej podstawie mam stwierdzone IO

Pasek wagi

Spisz uczciwie wszystko co jesz przez tydzień. Wrzuć w kalkulatory, oglądnij szczególnie procenty energii z białka, tłuszczów i węglowodanów i najlepiej wrzuć tutaj. Na 90% tu siedzi inslinooporność. Trza przegibnąć te procenty i problem zniknie choć pewnie nie od razu. Największy problem jest wtedy, kiedy % energii z białek i tłuszczów jest równy choć da sie to nieco obejść np. przeżerajac się białkiem, lub ostro go niedojadając. 

Haga. napisał(a):

Spisz uczciwie wszystko co jesz przez tydzień. Wrzuć w kalkulatory, oglądnij szczególnie procenty energii z białka, tłuszczów i węglowodanów i najlepiej wrzuć tutaj. Na 90% tu siedzi inslinooporność. Trza przegibnąć te procenty i problem zniknie choć pewnie nie od razu. Największy problem jest wtedy, kiedy % energii z białek i tłuszczów jest równy choć da sie to nieco obejść np. przeżerajac się białkiem, lub ostro go niedojadając. 

zwykle mam przekroczona ilośc białka, tłuszcz lekko ponizej normy i najmniej węgli

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.